Hi-Fi heli kvaliteet

Vasta
Kasutaja avatar
Pistik
Ülemjuhataja
Postitusi: 843
Liitunud: Teisipäev, 31 Mai 2005, 16:58
Twitter: emolmesser
Kontakt:

Hi-Fi heli kvaliteet

Postitus Postitas Pistik »

1. Lisavahendid aitavad sinu muusikasüsteemi paremaks teha. Kui paned CD mängija kummimatile, aitab see vibratsiooni vältida.
2. Cd mängijad on tundlikumad vibratsiooni suhtes. Puupõrandatega ruumides tasuks muusikakeskus panna seinariiulitele.
3. Ka kõlarid vajavad korralike aluseid. Väiksemate kõlaritega (mida nimetatakse riiulikôlariteks) kvaliteedi saavutamiseks on kõlarite postamendid kohustuslikud.
4. Puupõrandatel võid põrandasse keerata kruvid ja seerjarel nõeltel atribuudid asetada kruvidele.
5. Suurem osa kõlaritest kõlab paremini, kui nende all on mõni raske ese.Näiteks teekatteplaat.
6. Kõlar, mis on mõeldud seina ääres kasutamiseks kõlab keset tuba väheste bassidega ja kõlar mis on mõeldud kasutamiseks keset tuba, kõlab nurgas liiga paljude bassidega. Igal juhul hoidu nurkadest, mis tekitavad imeliku mütsumise.
7. Põhiline reegel on see, et kõlarid ei tohi olla üksteisest rohkem lahus, kui nad on sinu kuulamiskohast. Enamik kõlareid vajab stereoefekti saavutamiseks vähemalt 1.5 kuni 2 meetri üksteise vahelist kaugust. Juhul kui kõlarid on üksteisest liiga kaugel, tekib keskel muusika-auk.
8. Kõlarite suunamine sinu kuulamiskoha poole aitab tekitada kindla kolmemõõtmelise stereopildi. Kujuta ette joont tulemas sinu kõlari poolt: need kaks joont peavad ristuma täpselt sinu ees.
9. Kontrolli, et kõlarid oleks sinu poole suunatud võrdselt. Sa pead nägema võrdset pinda kummastki kõlarist.
10. Elektripistik on tähtis element muusikakvaliteedi saavutamisel. Ideaalselt peaks iga komponent saama elektri enda seinakontaktist. Kui seda pole võimalik teostada on kvaliteetne pikendusjuhe parem kui mõni vargapesa.
11. Hi-Fi tehnika saab kasu sissekäitamisest: see aitab elektroonikal soojeneda ja jooksutab lahti mehaanilised komponendid. Võimenditele on soovitav sissekäitamisperiood vähemalt 24 tundi, CD mängijatel soovitav sama aeg mängida ühte ja sama diski näiteks repeat meetodil.
12. Jäta oma muusikasüsteem alati käima. Niimoodi tehes on ta alati valmis kasutamiseks ja ei vaja soojendusaega. Peale lampvõimendite võtab sinu muusiksüsteem vähe elektrit.
13. Et saavutada head muusikakvaliteeti, kasuta häid ühendusjuhtmeid, mitte sodi, mis on komponentidega kaasas. Mõned paremad firmad panevad kaasa ka kvaliteetseid juhtmeid, kuid see on pigem erand, kui reegel.
14. Kui su kõlarid on kahekordse juhtmestikuga ühendatavad, siis kahekordse juhtmega ühendamine toob sinu muusikasüsteemist välja parima. Mõned usuvad, et peenikese juhtme kasutamine kõrgete ja jämeda juhtme kasutamine madalatele sagedustele teeb kahekordsest juhtmestikust tuleva kvaliteedi veel paremaks.
15. Hoia kõlarite juhtmed ühepikkused isegi kui üks kõlar on meetri kaugusel systeemist ja teine kümne meetri kaugusel. Kaablit hoia pigem lahtiselt, kui kokkukerituna.
16. Soovitav on hoida kõlarite juhtmed võimalikult lühikesed. Mida vähem juhet on süsteemis, seda paremini ta kõlab.
17. Kui sa tõesti vajad pikki kaableid, vaata kas juhe on selleks mõeldud.
18. Hoia kaablid süsteemi taga korras ja hoia signaalikaablid lahus elektrijuhtmetest, kuna see võib põhjustada häireid.
19. Iga paari kuu tagant võiks ühendused lahti tõmmata ja siis ühendada uuesti. See aitab ühenduspunkte puhastada
20. Puhasta iga kuu oma cd mängija läätset.Soovitav on kas spetsiaalne vedelik või puhas piiritus.Ja muidugi on lääts väga õrn nii,et ärge kasutage jõudu.Ja hoia korras ka plaadid.Vaata, et nad ei saa liigset tolmu ja niiskust.
21. Peaaegu kõik kõlarid kõlavad paremini, kui neilt katted eemaldada. Mõnedel kõlaritel on katted kõrgete valjukate peal, hoituna paigal puhtal valjuka enda magnetiga.
22. Elektroonikale on soovitatav iga komponent omal riiulil. Rackid isoleerivad komponendid vibratsioonist ja hoiavad õigel kaugusel üksteisest - tähtis eeldus kuumenemise ärahoidmiseks.
23. Kui sa tõesti pead komponente üksteise peal hoidma, peab võimendus alati olema kõige tipus, kuna ta eraldab kõige rohkem soojust ja tänu sellele vajab paremat ventilatsiooni.

Kõlarite paigutamine 4-nurkses toas :

Selle valemi järgi saate arvutada välja kõlarite täpse asukoha toas.

x = (0.277) x (ruumi laius)
y = (0.450) x (ruumi laius)

Kui y on ebapraktiliselt lai siis kasuta y = (0.353) x (ruumi laius)

Muusikakuulamis ruum ei pea olema nagu stuudio. Harilikud mööbliesemed nagu riiulid, sofad jne. aitavad heli hajutada. Juhul kui ôieti paigutatud, aitavad need sul parandada heli, mis süsteemist tuleb.

Kaks subwooferit mängivad paremini kui üks. Kahte subwooferit kasutav süsteem parandab bassi taasesitust, madalate sageduste korralikust ja üldist helitausta.

Isegi, kui sa ei kavatse hakkata kasutama kodukino heli, môtle tôsiselt keskmise kôlariga muusikasüsteemi peale. Tôsise kuulamise jaoks on kolm kanalit parem kui kaks kanalit.

Lame kõlaritest

Lamedad kuvarid ei ole enam ammu kellelegi uudiseks — sülearvutites on neid kasutatud juba mitmeid aastaid, nüüd hakkavad nad tasapisi ka tavaliste lauapealsete, seni kastikujuliste monitoride asemele astuma. Ka arvuti muude lisaseadmete osas paistab olevat suund üldise suuruse vähenemise ja kompaktsuse suunas. Nii arvuti külge kuuluvad kui ka mujal meelelahutuses kasutatavad kõlarid on ühed vähestest seadmetest, mis hoolimata mitmetest tehnilistest uuendustest ei ole kujult palju muutnud. Suurem osa kõlareist näeb ikka välja samamoodi kui kümme–kakskümmend aastat tagasi, meenutades lauale, põrandale või seinale–lakke asetatavat (kinnitatavat) kasti. Kasti esipaneelil on üks või rohkem auke, kust heli välja tuleb.
Võib–olla saab kastikujulistest kõlaritest tulevikus rääkida vaid minevikuvormis, sest lamedate kõlarite tehnoloogia on jõudsalt edasi arenenud ja mitmed firmad pakuvad oma toodangus erinevaid lamekõlareid kas seinale kinnitamiseks või muul moel interjööriga sobitamiseks.

Mugavam kasutada

Lamekõlarite disainieelised kastkõlarite ees on ilmselged — kastkõlarid võtavad tihti palju ruumi, seetõttu on neid ebamugav paigutada, eriti kui kasutatavat pinda just kuigi palju pole. Peale suurte mõõtmete on võimsamad kõlarid tihti suhteliselt rasked. Ka seinale või lakke kinnitamine ei pruugi üldmuljet oluliselt parandada — kastid tükivad ikkagi häirivalt esile.
Lamekõlaritel nimetatud puudusi ei ole — suuruselt on nad väiksemad, sarnanes kastide asemel rohkem piltidele, mis seinale riputatakse. Mitmete müügil olevate mudelite paksus on vaid veidi üle paari sentimeetri või veelgi vähem. Sellest tulenevalt on kõlarid muidugi ka kergemad ja tõepoolest saab neid seinale riputada nagu pilte, kasutades kinnituseks näiteks kahepoolset teipi. Gekko Audio müüb lamekõlarite tarbeks isegi spetsiaalset ühendusjuhet, mille saab panna seinale (tapeedi alla) ja seal peaaegu märkamatuks jääb.

Tehniline lahendus

Lamekõlarite idee pole tegelikult sugugi uus — sülearvutites ja ka mitmetes autodes on neid kasutatud juba tükk aega, kuid alles viimasel ajal leiutatud tehnoloogiad lubavad lamekõlaritest rääkida kui võrdsetest konkurentidest kastkõlaritele.
Võrdluse võib tuua lamekuvaritega. Nad on tavalistest, katoodkiiretoruga „suurtest” kuvaritest mugavamad (sülearvuteid ei kujutaks keegi ilma lamekuvarita ette, ka laual on nad esteetilisemad), kuid paljud kasutajad hindavad vedelkristallkuvareid ka pildiomaduste poolest paremateks kui nende vanemaid vendi.
Lamekõlarite puhul on küsimus heli tekitamise põhimõttes. Nii tavaliste kastkõlarite kui vanemate lamekõlarite puhul on probleemiks, et heli lähtub ühestainsast punktist — tihti tuuakse võrdluseks kivi kukkumine tiiki, mille tagajärjel levivad tiigis ringikujulised kontsentrilised (sama keskpunktiga lained). Sellest tulenevalt tekivad kõlarite paigutusele ruumis teatud piirangud, sest kontsentreeritud heli tekitamise puhul levivad lained ainult teatud suunas ja mõnes ruumi osas on hääl paremini kosta, teises osas aga valitseb peaaegu vaikus — kahest kõlarist tulevad helilained vähendavad üksteist interferentsinähtuse tõttu. Helilainete tekitamise tavalist põhimõtet on kujutatud joonisel 1.
Uutes lamekõlarites kasutatava tehnoloogia töötas välja Inglismaal asuv New Transducers Ltd., kes seda nüüd lamekõlareid toota soovivatele firmadele litsentsib. Täpsem kirjeldus oleks siin ilmselt liiast ja huvilised võivad selle kergesti võrgust leida. Üldpõhimõte peaks siiski kergesti mõistetav olema — kõlarid on nimelt lameda ja ühtse struktuuriga, helielement pole mitte ringi–, vaid ristkülikukujuline. Heli tekitamisel ei lähtu lained ühest punktist, vaid vibreerib kogu pind, sellest tulenevalt on ka interferentsinähud oluliselt väiksema mõjuga, heli levib ühtlasemalt, ruumilisuse efekt on loomutruum.
Vasta