Eesti poolt annetatud tankitõrjeraketid Javelin jõudsid Ukrainasse

Eesti poolt annetatud tankitõrjeraketid Javelin jõudsid Ukrainasse

Eesti poolt annetatud tankitõrjeraketid Javelin jõudsid Ukrainasse

Eile jõudsid Ukrainasse Eesti kaitseväe poolt annetatud tankitõrjesüsteemi Javelin raketid.

„See on Eesti poolt väike samm Ukraina toetuseks, kuid see-eest reaalne ja käegakatsutav panus kaitseks Venemaa agressiooni vastu,“ ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem. „Hetkel on neist rakettidest Eesti julgeolekule rohkem kasu Ukraina kaitsel kui kaitseväe keskpolügoonil laskeharjutusel.“

„Meie sõbrad Eestist saatsid meile väga vajalikke, tõhusaid ja modernseid tankitõrje raketisüsteemi Javelin rakette. Ma olen väga tänulik Eesti rahvale, valitsusele ja suursaadikule Ukrainas selle kiire toetuse eest nendel keerulistel aegadel,“ ütles Ukraina asekaitseminister Volodymyr Havrylov. „Annetatud varustus saadetakse koheselt maastikul olevatele üksustele.“

„Julgeolekuolukord Ukraina piiridel nõuab täna igakülgset praktilise abi osutamist, sõnadega toetamise aeg on ümber saanud. Relvaabi Javelin raketisüsteemide näol on jõudnud ukrainlasteni. Oleme teinud kiireid ja ajakohaseid otsuseid Ukraina toetamiseks, kes täna hoiab Euroopa eesliini, mis lahutab meid sõjast,“ ütles kaitseminister Kalle Laanet, kelle sõnul on Eesti ja teiste Balti riikide sammul Ukrainat relvasüsteemidega toetada oluline mõju ka ukrainlaste kaitsetahtele. „Keerulistes olukordades on alati tähtis hoida initsiatiivi, mida relvaabi saatmisega kindlasti teinud oleme,“ lisas Laanet.

Eesti annetas Ukrainale USA-lt soetatud tankitõrjesüsteemi Javelin rakette. Vastavalt hankelepingu tingimustele, oli rakettide annetamiseks vajalik USA nõusolek, mille Ameerika Ühendriigid ka andsid.

Kaasaskantav keskmaa tankitõrje raketisüsteem Javelin on õlalt lastav ja toimib niinimetatud lase-ja-unusta meetodil, mis tähendab, et pärast lasu sooritamist juhib rakett ennast sihtmärgini automaatselt ja võimaldab laskuril varjuda.

Javelini rakettidega on võimalik tabada sihtmärki nii otse kui ka pealtpoolt ning selle efektiivne laskekaugus on 2-2,5 kilomeetrit. Javelinid võeti kaitseväe relvastusse 2015. aastal.

Raketisüsteem Javelin on Ameerika Ühendriikide ja paljude teiste riikide relvastuses alates 1990. aastate keskpaigast ning neid on edukalt kasutatud nii 2003. aastal Iraagis soomusmasinate vastu kui ka hiljem Afganistani mässuliste vastases võitluses.

Uudise foto: Eesti kaitsevägi


Teema: Ukraina, Javelin

Lisas: pistik | Lisatud: 19.02.2022 14:17

Vaata lisaks

Täna, 19. aprillil 2024 on Eestis peamiselt pilves ilm

Täna, 19. aprillil on Eestis peamiselt pilves ilm. Pärastlõunal hakkab Ida-Eestis lund ja lörtsi sadama, õhtu poole võib ka tuisata. Sajuala laieneb loode suunas ja teedel suureneb libeduseoht. Puhub kirde- ja põhjatuul 4-11, puhanguti 13, põhjarannikul ja Peipsi ääres kuni 15 m/s, õhtul pöördub tuul järk-järgult loodesse. Õhutemperatuur on -1..+4°C.

Täna, 18. aprillil 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm

Täna, 18. aprillil on Eestis pilves selgimistega ilm, õhtupoolikul pilved hõrenevad. Kohati võib vähest vihma ja lörtsi sadada. Puhub valdavalt kirde- ja idatuul 4-10, rannikul puhanguti kuni 14 m/s. Õhutemperatuur on 3..8, põhjarannikul kohati kuni 1°C.

Täna, 17. aprillil 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm, mitmel pool sajab vihma või lörtsi

Täna, 17. aprillil on Eestis pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab vihma, sekka võib tulla ka lörtsi. Puhub põhjakaare tuul 3-9, rannikul puhanguti kuni 12 m/s. Õhutemperatuur on 5..9, põhjakaare tuulele avatud rannikul kuni 3°C.

Täna, 16. aprillil 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm, võimalik vähene vihm

Täna, 16. aprillil on Eestis pilves selgimistega ilm. Ennelõunal kohati võimalik vähene vihm, pärastlõunal sajab mitmel pool vihma, õhtul võib sekka tulla lörtsi. Puhub muutliku suunaga tuul 1-7, pärastlõunal Lääne-Eestis põhjakaare tuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on 5..10, rannikul kohati 3°C.

Mängi online mänge

Kaardimängud, puzzled, mahjong, võidusõit ja palju muud meelelahutust nii suurtele kui väikestele poistele ja tüdrukutele

Sünnipäeva e-kaardid

Saada tervitused digitaalselt e-kaardiga nii kaugele kui lähedale ja tee kõik rõõmsaks!

Sünnipäeva luuletused

Otsid luuletust või salmi, et see lisada kaardile, siit leiad kindlasti sobiva!

Teine Maailmasõda | Tihend | Silver | Motokross Online | EYTK | Vormel-1.ee | Ralliportaal.ee | WordPressi uudised ja õpetused