Kuidas raha targalt kasutada?

Kuidas raha targalt kasutada?

Kuidas raha targalt kasutada?

Praegusel keerulisel ajal on väga oluline oma kulutusi hoolikalt planeerida. Paljud majanduslikud probleemid algavad sellest, et kulutusi ei mõelda piisavalt läbi või kulutatakse rohkem, kui teenitakse.

Käesolevas artiklis heidame pilgu mõningatele näpunäidetele, mis aitavad teil hakata teenitud raha arukamalt kulutama, seda eesmärgiga saavutada soovitavaid rahalisi eesmärke.

Jälgige oma rahalist seisu 

Enne, kui hakkate nuputama viise, kuidas raha targalt kulutada, tuleb teil kõigepealt välja selgitada, kuhu teie raha kaob. Koostage eelarve ning jälgige selle abil nii oma sissetulekuid kui väljaminekuid. Kui olete endale selgeks teinud, kuhu teie raha kaob, võite hakata uurima võimalusi, kuidas seda oleks kõige mõistlikum kulutada.

Mõelge pikema-ajalistele kasudele ning ostude vähendamisele. 

Selgelt liiga sageli on tegemist spontaansete ostudega. Kui 1-eurose šokolaaditahvli ostmine poest on okei, siis suuremate, enamasti spontaansete ostude sooritamine muutub juba problemaatiliseks. Enne, kui te midagi ostate, mõelge järele, millele see ost teid tulevikus mõtlema paneb.

Kui kaua selle kasutamine küll kestab? Kas selle tagajärjeks on võlad? Kas väärtus, mis selle ostu eluiga teie jaoks tähendab, tasub seda kulu ära? 

Need on küsimused, mis aitavad teil kindlaks teha, kas üks või teine asi on ostmist väärt.

Kandke oma krediitkaardile raha ainult siis, kui suudate selle iga kuu tagasi maksta 

Krediitkaart annab rahaasjade korraldamisel lisapaindlikkust ja tuleb tihti koos täiendavate lisaboonustega (soodustused, cashback vm).

Siiski tuleb krediitkaarti kasutada targalt ja mõistlikult. Raha võib kulutada vaid nii palju, kui suudate tagasi maksta. Arvesse tuleb võtta ka lisanduvaid intresse.

Lõpetage teistele inimestele mulje avaldamine 

Keskmine inimene kulutab liiga palju raha ainult selleks, et hoida alal oma mainet. Alates uhketest autodest kuni brändirõivasteni on suur osa meie sooritatud ostudest mõeldud teistele mulje avaldamiseks selle asemel, et osta asju,  mida me tegelikult vajame ja naudime.

Osta asju, mis teile endale meeldivad ja ära lange selle ohvriks, et hakkate oma ostudega teistele inimestele muljet avaldama.

Mõelge järele, millised harjumused on teie eelarves asjatuteks kuludeks  

Pärast oma rahaasjade jälgima hakkamist võiksite asuda kaaluma, millised harjumused kurnavad asjatult teie eelarvet. Sellisteks harjumusteks võivad olla näiteks kulukad hobid, liiga sage einestamine väljas, liigsed kulud riiete ostmiseks või mistahes muud rahalised kulutused.   

Kui olete endale aru andnud, millised harjumused õgivad ära suure osa teie sissetulekutest, võite proovida hinnata, kas need harjumused on ikka tõepoolest hädavajalikud või mitte.

Õppige väärtustama soodustooteid 

Mõnede inimeste jaoks on raha kokkuhoidmine loomulik ja see aitab neil oma kasvavat jõukust nautida. Teiste jaoks on aga raha miski, mis kulutatakse ära niipea, kui see pihku satub, ja kõik muu tundub olevat mõttetu raiskamine.

Kui te kuulute selle teise liigi hulka, siis üritage omaks võtta mentaliteet, mis hindab asjatu kulutamise asemel säästvat käitumist. Lõppkokkuvõttes on investeeritud või kokkuhoitud raha peaaegu alati teie elus kasulikum kui raha, mis kulub kergesti kuluvate või kiiresti huvi kaotavate toodete ostmisele.

Alustage investeerimist juba varakult 

Raha mõistlik kulutamine ei tähenda ainult tarbetute ostude vältimist - see eeldab ka säästetud raha kättevõtmist ja suunamist asjadesse, mis aitavad teil oma rahalisi eesmärke saavutada. Seda silmas pidades pole olemas sellist asja, nagu hakata investeerima liiga vara või liiga kasinalt.

Pole oluline, kui noor või vana te olete või kui vähe raha teil investeerimiseks on – raha paigutamine kvaliteetsetesse ettevõtetesse, mille väärtus aja jooksul kasvab, on alati mõistlik kasutamine teie tulude jaoks.

Lisas: pistik | Lisatud: 25.03.2021 20:12 | Uuendatud: 25.03.2021 20:12

Vaata lisaks

Täna, 27. oktoobril 2024 on Eestis valdavalt pilves ilm, esineb udu ja uduvihma

Täna, 27. oktoobril 2024 on Eestis valdavalt pilves ilm. Ennelõunal püsib kohati udu ja sajab uduvihma, hilisõhtul jõuab saartele vihmasadu. Puhub lõunakaare tuul 2-8, pärastlõunal tugevneb Lääne-Eestis lõuna- ja edelatuul 5-10, õhtul rannikul puhanguti 15, saarte läänerannikul kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on 9..12°C.

Täna, 26. oktoobril 2024 on Eestis pilves ilm, mitmel pool sajab vihma

Täna, 26. oktoobril 2024 on Eestis pilves ilm. Mitmel pool sajab vihma. Õhtul tekib kohati udu. Puhub lõunakaare tuul, pärastlõunal pöördub saartel läände ja loodesse 2-8 m/s. Õhutemperatuur on 7..12°C.

Pay N Play – üks hasartmängumaailma suurimaid innovatsioone

Kõik, kes on viimase 5 aasta jooksul hoidnud kätt hasartmängumaailma pulsil või külastanud mõnda uut veebikasiinot, on avastanud midagi täiesti uuenduslikku: Pay N Play kasiinod, mida kutsutakse ka kontovabadeks või kiirkasiinodeks.

Täna, 25. oktoobril 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm, sajab vähest vihma

Täna, 25. oktoobril 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm. Kohati sajab vähest vihma. Puhub lääne- ja edelatuul 3-9, rannikul 5-11, puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on 10..13°C.

Sünnipäeva e-kaardid

Saada tervitused digitaalselt e-kaardiga nii kaugele kui lähedale ja tee kõik rõõmsaks!

Teine Maailmasõda | Tihend | Silver | Motokross Online | EYTK | Vormel-1.ee | Ralliportaal.ee | WordPressi uudised ja õpetused