Tartu Ülikooli teadlased alustasid koroonaviiruse seiret Tallinnas ja Harjumaal

Tartu Ülikooli teadlased alustasid koroonaviiruse seiret Tallinnas ja Harjumaal

Tartu Ülikooli teadlased alustasid koroonaviiruse seiret Tallinnas ja Harjumaal

Reedel, 11. septembril algas Tartu Ülikooli teadlaste eestvedamisel koroonaviiruse laiaulatuslik seire Harjumaal ja Tallinnas. Uuringu eesmärk on hinnata, kas ja mil määral on nakkus levinud haiguskolletest üldrahvastikku.

Vaata ka: Koroonaviirus maailmas ja Eesti koroonaviiruse kaart ja statistika

Seireuuringu juht, Tartu Ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda selgitas, et just viimasel ajal on nakatunute arv Tallinnas ja Harjumaal märkimisväärselt kasvanud. „Tallinnas ja Harjumaal on nakkuskordaja kerkinud märkimisväärselt kõrgemaks kui Eestis keskmiselt. Uusi koldeid on tekitanud reisidelt saabujad, mistõttu on oluline uurida laiemalt, kas viirus võib olla Tallinnas ja Harjumaal ka varjatult levimas,“ rääkis Kalda. Täna andis seireuuringu meeskonna plaanile heakskiidu ka Vabariigi Valitsus.

Loe ka: Koroonaviirus Eestis, 15. september: ööpäevaga lisandus 25 positiivset testi

Tegemist on koroonaviiruse levimuse seireuuringu seitsmenda lainega, mille käigus on plaan küsitleda ja testida juhuvalimi alusel 4000 Harjumaa ja Tallinna elanikku. Küsitlusega alustab Kantar Emor reedel. Testimiseks võtavad ninaneelust proove ja analüüsivad neid SYNLAB ja Medicum.

Uuringus osalemine on vabatahtlik, kuid uuringumeeskond loodab elanike koostöövalmidusele. „Küsimustikule vastamise ja testimas käimisega saab igaüks aidata kaasa viiruse tegeliku leviku väljaselgitamisele. See on viiruse tõkestamise edasiseks planeerimiseks äärmiselt oluline,“ rõhutas Kalda.

Ida-Viru seire tõi välja haigustunnusteta nakatunud

Äsja lõppes Ida-Virumaale keskendunud seirelaine, mille tulemused kinnitasid, et viiruse varjatud levik on olemas. 28. augustist 9. septembrini testis uuringumeeskond Ida-Virumaal juhuvalimi alusel 1353 inimest. See on umbes üks protsent piirkonna rahvastikust. Kindlaks tehti neli nakatunut, kel haigustunnused puudusid või olid väga tagasihoidlikud. Samuti puudus neil teadaolev lähikontakt nakatunud inimesega.

Uuringutulemuste põhjal jääb täiskasvanud nakkuskandjate võimalik hulk Ida-Virumaal 100 ja 1000 vahele. „Saame öelda, et nakkuse levimus Ida-Virumaal on suurenenud ja võrreldav aprillikuise olukorraga. Nakatuvad enam noored, kes põevad haigust kergelt või sümptomiteta,“ selgitas Kalda.

Tulemused kinnitavad taas, et on oluline järgida ohutu vahemaa reeglit, sest viirusekandjal ei pruugi haigusnähte alati ilmneda. Samuti tuleb püsida kodus ka kergete haigusnähtudega ning haiguskahtluse korral pöörduda perearsti poole.

Koroonaviiruse leviku seire uuringut teeb 17 Tartu Ülikooli teadlast. Partneritena aitavad kaasa Kantar Emor, Medicum Eriarstiabi ja SYNLAB Eesti.

Rohkem infot uuringu kohta on Tartu Ülikooli veebilehel

Vaata ka videot:


Teema: Koroonaviirus

Lisas: pistik | Lisatud: 15.09.2020 19:27 | Uuendatud: 15.09.2020 19:27

Vaata lisaks

Täna, 18. aprillil 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm

Täna, 18. aprillil on Eestis pilves selgimistega ilm, õhtupoolikul pilved hõrenevad. Kohati võib vähest vihma ja lörtsi sadada. Puhub valdavalt kirde- ja idatuul 4-10, rannikul puhanguti kuni 14 m/s. Õhutemperatuur on 3..8, põhjarannikul kohati kuni 1°C.

Täna, 17. aprillil 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm, mitmel pool sajab vihma või lörtsi

Täna, 17. aprillil on Eestis pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab vihma, sekka võib tulla ka lörtsi. Puhub põhjakaare tuul 3-9, rannikul puhanguti kuni 12 m/s. Õhutemperatuur on 5..9, põhjakaare tuulele avatud rannikul kuni 3°C.

Täna, 16. aprillil 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm, võimalik vähene vihm

Täna, 16. aprillil on Eestis pilves selgimistega ilm. Ennelõunal kohati võimalik vähene vihm, pärastlõunal sajab mitmel pool vihma, õhtul võib sekka tulla lörtsi. Puhub muutliku suunaga tuul 1-7, pärastlõunal Lääne-Eestis põhjakaare tuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on 5..10, rannikul kohati 3°C.

Täna, 15. aprillil 2024 on vahelduva pilvisusega sajuta ilm, esineb vihmahooge

Täna, 15. aprillil on Lääne-Eestis on vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Ida-Eestis on pilves selgimistega ilm ja vihmasadu taandub Peipsi taha, õhtul on ida pool kohatisi vihmahooge. Puhub loode- ja läänetuul 5-11, puhanguti kuni 15 m/s, õhtuks nõrgeneb. Õhutemperatuur on 4..11°C.

Mängi online mänge

Kaardimängud, puzzled, mahjong, võidusõit ja palju muud meelelahutust nii suurtele kui väikestele poistele ja tüdrukutele

Sünnipäeva e-kaardid

Saada tervitused digitaalselt e-kaardiga nii kaugele kui lähedale ja tee kõik rõõmsaks!

Sünnipäeva luuletused

Otsid luuletust või salmi, et see lisada kaardile, siit leiad kindlasti sobiva!

Teine Maailmasõda | Tihend | Silver | Motokross Online | EYTK | Vormel-1.ee | Ralliportaal.ee | WordPressi uudised ja õpetused